Dokonalý hudobný prehrávač

Patrím k ľuďom, ktorí počúvajú hudbu takmer nonstop. Mám ju ako hudobnú kulisu pri práci, oddychu, pri cestovaní. Vypínam ju iba pri čítaní (resp. pri čítaní počúvam len klasiku a podobné ambient tóny, inak ma to mýli). V notebooku mám veľa hudby – hromadí sa mi už od vlastníctva prvých cédečiek. Pravidelne prechádza samočistiacim procesom – hudobnú zbierku občas pretriedim od menej počúvaných albumov, k niektorým sa po dlhšom čase vraciam a objavujem v nich niečo nové. V súčasnosti uskladňujem cca 400 albumov od 250 interpretov a čo sa týka žánrov, najviac sú zastúpené indie, alternative, pop, rock, jazz, a o čosi menej klasika, elektronika, gospel a r&b. (Ak chceš vedieť viac, čekni môj Last.fm profil.)

Tento dlhší narcistický úvod bol potrebný na vykreslenie situácie – mám pomerne dosť hudby, ktorú naozaj aj reálne počúvam. Na prehrávanie hudby používam z 90% môj Macbook Pro, ako hudobný prehrávač čo iné ako iTunes. (Zvyšných 10 % je iPhone/iPad.)

iTunes je dobrý prehrávač. Páči sa mi jeho komplexnosť, jednoduchosť ovládania, prehľadnosť, smart playlisty, genius, perfektné možnosti synchronizácie s iOS zariadeniami. Nie je ani škaredý, je to taká klasická apple aplikácia, neurazí, nepoteší. Horšie je to so systémovou náročnosťou, pretože ako vieme, doteraz mu chýba 64-bitová podpora a obsahuje kopu balastu zo starých čias. O tom ale teraz písať nechcem. Chcem sa zamerať práve na používateľský zážitok, ktorý mi chýba. Počúvanie hudby nie je totiž len o počúvaní. Nebudem písať o iTunes, ako by som ho chcela vylepšiť (aj keď – možno sa ním inšpirujem). Popíšem dokonalý hudobný prehrávač. Najlepší prehrávač na svete. Nejdem sa obmedzovať ani na operačné systémy – jedného dňa snáď prestanú žabomyšie vojny a jeden OS bude vládnuť všetkým ;).

Takto nejako si predstavujem dokonalý hudobný prehrávač. Škoda, že je to len dizajnový koncept:

Najlepší hudobný prehrávač sveta by mal mať:

  1. Perfektný dizajn. Čo si budeme nahovárať, aj keď hudbu počúvame, v prostredí prehrávača trávime relatívne dosť času – pri hľadaní, ovládaní, dopĺňaní, prezeraní, alebo z čistej pasie, aký my máme krásny prehrávač a čo by sme si v ňom tak pustili. Je rok 2011, na internete sa dizajnu čohokoľvek venuje celosvetová pozornosť. Prečo by práve hudobný prehrávač mal byť pozadu?
  2. Blbečkovské ovládanie. Bez urážky kohokoľvek. Ale nie každý chce venovať nastavovaniu takej primitívnosti, ako je prehrávač hudby, viac ako 5 minút svojho života. Na začiatku by mohla byť krátka interaktívna prezentácia ovládania. Play/Pause/Next vie nájsť väčšinou každý, ale malo by sa dať pochopiť v jednoduchých bodoch, ako aplikácia rozmýšľa, ako sa do nej pridáva hudba a čo sa dá kde použiť.
  3. Blbečkovské nastavenia. Neznášam programy, ktoré ponúkajú milión možností nastavovania, no pritom väčšinu z nich nepoužíva ani 5 % ľudí. Nastavenia musia byť rozdelené do 5-7 kategórií a pri každej možnosti by malo byť vysvetlené, ako ovplyvňuje beh programu.
  4. Hudobná knižnica. Je snáď už štandard. Hudba sa mi nemá švajdať  kde-kade po disku. Chcem ju raz naimportovať a o ostatné nech sa stará program. Pre mňa za mňa nech tam tie súbory aj zašifruje do matrix kódu, hlavne, že si budú rozumieť. Ja vidím svoju hudbu len vizuálne v prehrávači. Ak ju chcem posunúť ďalej, na to je tu drag and drop.
  5. Automatické ID3 tagy + lyrics. Je mi jedno ako. Ale keď už mám nejakú hudbu a som pripojená na internet, prepánajána, nech ten program rozpozná, čo je to zač. A keď už to fakt nevie, tak nech mi ju neoznačuje ako niečo, čo sa ani na míle nepodobá. Radšej nech mi povie: „toto si doplň sama, lebo fakt nepoznám všetky garážové kapely“.
  6. Klávesové skratky. Na všetko potrebné vrátane hviezdičkovania.
  7. Sociálne siete. Od zdieľania toho, čo aktuálne počúvam, až po prepojenie štatistík a profilov, samozrejmosťou by mala byť integrácia Last.fm a Youtube.
  8. Vizualizácia „now playing“. Chcem vidieť, čo mi práve hrá + cover albumu. Nechcem používať externé aplikácie, hudobný prehrávač musí toto vedieť sám.
  9. Múdre playlisty a ešte niečo viac. Keď sú také múdre, mali by hrať nielen podľa toho, čo im nadefinujem cez nejaké podmienky, ale mali by ísť o krok vpred a ponúkať mi hrať niečo, čo ešte neviem, že chcem. Ok, toto je možno jedna najkurióznejších podmienok. Ale mali by nejako odhadnúť, čo kedy rada počúvam a ponúknuť sa: „aha, tu sme ti pripravili playlist na počúvanie pri práci“, alebo „playlist na príjemný pohodičkový večer“, alebo „playlist na romantickú noc“.
  10. Databáza hudobných informácií. Toto predpokladá nejaký spoľahlivý zdroj, odkiaľ by sa ťahali info o hudbe, ktorú počúvam. Pri zapnutí prehrávača by ma vítalo info: „Dnes vyšiel nový album Muse.“. Alebo ešte lepšie: „Dnes vyšiel nový album Jamesa Blakea. James Blake je ten a ten, a v tvojej hudobnej knižnici je Burial, tak sme si mysleli, že by sa ti toto mohlo páčiť, lebo hrajú veľmi podobnú hudbu.“ Pri pridávaní hudby do knižnice by sa mohlo dať nadefinovať, či chcem sledovať aj hudobné novinky o tomto interpretovi. A keď bude koncertovať na Slovensku alebo v Čechách, hneď ma na to program upozorní.
  11. Nakupovanie hudby. Tu sa inšpirujem iTunes Storom, ktorý u nás naozaj chýba. Ten štýl „vypočuj si a kúp jedným klikom“ sa mi páči. Iné, reálne použiteľné možnosti tu vlastne ani nie sú.
  12. Import miestnych rádií. Miestnych nie v zmysle regionálnych. Ale slovenských, a nejako múdro. Nepotrebujem počúvať jedno zo stoviek rádií rozdelených do 50 štýlov. Chcem si tam pridať Vivu, FM-ko, Funko, Jemné a Slovensko 1, ale nejako efektnejšie ako cez tie divné streamové linky, ktoré si môžem pohádzať do jedného playlistu.
  13. Nerobiť z hudobného prehrávača patent na múdrosť. Keď je hudobný, nech prehráva hudbu. Na video chcem mať osobitnú knižnicu. Niečo v štýle Squire.app by mi úplne stačilo. Dôvod spájať nie je ani kvôli synchronizácii obsahu s iOS, na to môže byť jedna samostatná malá utilitika, ktorá si natiahne info, odkiaľ potrebuje.

Dúfam, že sa tieto moje zbožné priania raz stanú skutočnosťou. A aký hudobný prehrávač by ste si priali vy?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

You May Also Like