Glee

Poznáte ten pocit, keď sa na vás každý pozerá ako na “losera”? Postavy zo seriálu Glee to prežívajú každý deň. Glee (v preklade z angličtiny “spevácky zbor”) je jednoduchý názov nového seriálu, ktorý v septembri zahájil druhú sezónu. Ja som práve dopozerala tú prvú, a inšpirovala ma natoľko, aby som vám tento seriál podrobne predstavila.

Ďalší trápny seriál z prostredia americkej strednej školy?

Možno si poviete – zase ďalší trápny seriál z prostredia americkej strednej školy. Jasné, Glee nemá ambíciu tlmočiť vám náročné myšlienky o živote. Ako väčšina súčasných seriálov má však snahu o trochu originality, humoru a zaujímavý dej natoľko, aby ste sa každý týždeň tešili na novú epizódu.

Niekomu sa bude páčiť učiteľ Will Schuester, vedúci školského speváckeho krúžku, ktorý sa snaží vykompenzovať si svoj chlapčenský sen stať sa hudobnou hviezdou a vedie svoje decká k tomu, aby sa nevzdávali a boli sami sebou. Iní si nájdu svojich obľúbencov spomedzi členov zboru, či už to bude ambiciózna a otravná Rachel, chlapčenská hviezda školy Finn, grázlik Puck, vozíčkár Artie, gay Kurt, hlavná roztlieskavačka Quinn či niektorí iní. Všetci majú spoločné jedno – a to, že Glee klub im zmenil život (hoci sa zdá, že niektorým k horšiemu, pretože stratili svoju slávnu pozíciu v škole). Mojou najobľúbenejšou postavou je ale Willova “nemesis”, trénerka roztlieskavačiek Sue Sylvester, ktorá nevynechá ani jednu príležitosť dať ostatným najavo, kto je na škole i v živote šéf a kto len do počtu. Sue je ale asi najlepšie napísaným charakterom so skvelými hláškami, jasný príklad toho, kedy “badass” je hlavným miláčikom publika (ako napr. Barney z HIMYM).

Tvrdo vybojovaný spevácky krúžok má hlavný cieľ – vyhrať

Aby som nezabudla spomenúť, čo sa vlastne v Glee deje – tvrdo vybojovaný spevácky krúžok má hlavný cieľ semestra vyhrať alebo umiestniť sa v regionálnom kole súťaže zborov. Preto sa v každej epizóde tvrdo nacvičuje, ale samozrejme sa riešia aj osobné problémy medzi jednotlivými postavami.

To, že je hudba v seriáli dominantná, vidno na prvý pohľad. Je to v podstate akýsi seriálový muzikál (alebo muzikálový seriál), pretože piesne sú tu predvádzané nie v surovej tréningovej podobe, ale ako kompletné nacvičené číslo aj s vymakanou choreografiou.  A niekedy aj ako doplnok hovorených dialógov, čo je aspoň pre mňa zaujímavé riešenie, keďže výber piesní na základe vhodných textov je takmer dokonalý. To pôsobí síce trochu umelo, popularitu seriálu to v žiadnom prípade neovplyvňuje.

Naopak, jednotlivé skladby vydané už aj ako single obsadzujú prvé miesta hitparád a v iTunes Store predbiehajú počtom stiahnutí aj originály. Zo známych piesní naspievaných “by Glee Cast” spomeniem aspoň True Colours, Imagine, I’ll stand by you, Total Eclipse of the Heart, ale aj “otrepané” hitovky ako Bad Romance či Poker Face. Milovníci HIMYM si prídu na svoje pri časti kde ako hosť vystupuje a spieva Neil Patrick Harris (Barney z HIMYM), babám sa bude páčiť viacnásobné vystúpenie Josha Grobana.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

You May Also Like
prečítať

Chuck

Chuck je môj nový objav. Dostala som sa k nemu už ani neviem na čie odporúčanie na Twitteri.…
prečítať
prečítať

Gilmore Girls

Ženy z rodu Gilmorovcov (oficiálny slovenský názov) je jedným z mojich najobľúbenejších seriálov, aj keď je úplne odlišný…
prečítať