10 najlepších moderných seriálov

Hneď na úvod vysvetlím názov rebríčka: existuje viac starších seriálov, ktoré sú dnes už klasikou – Simpsonovci, MASH, Červený trpaslík, ALF, Father Ted, Priatelia, Gilmore Girls… Chcela som ale vybrať z novších seriálov (po roku 2000), pri ktorých je šanca, že niektorý seriálový maniak ako ja ešte nevidel všetky. P. S. Nezabudnite si všimnúť moju posadnutosť pochybnými úchylnými existenciami a stredoškolským prostredím :).

Pozri si aj zoznam

najlepších kníh za rok 2017

1. The Misfits – seriál o partii mladých ľudí, ktorí si odpracovávajú verejnoprospešné práce. Aj keď slovo partia je veľmi jemné, na začiatku sa totiž neznášajú (vy by ste si obľúbili ľudí, s ktorými musíte robiť špinavú prácu, ktorú si možno ani nezaslúžite?). Chalan, ktorý myslí len na sex, atlét zapletený do drog, ktorý môže vrátiť čas, dievča s veľmi divným prízvukom, čítajúca myšlienky druhých, černoška z geta, ktorá koho sa dotkne, chce sa s ňou vyspať a bledý chalan, ktorý vyzerá ako tichý zabijak a okrem toho dokáže byť neviditeľný. Tieto zvláštne schopnosti (okrem ich zvláštnych pováh) im nadelí akási nadprirodzená búrka už v prvom dieli. Hneď sa dávajú do pohybu ďalšie udalosti, a tak si čoskoro nebudú istí ani sami sebou. Číslo 1 si zaslúžili preto, lebo na malom priestore – 2 série po 6-7 dielov – ukázali naozaj majstrovské a dychberúce divadlo. Obľúbená postava: Simon.

2. How I met your mother – toto je už snáď klasika. Ted, ktorý stále hľadá svoju matku, či vlastne vašu matku, či vlastne matku svojich detí (ó, aké romantické), legendárny Barney, chutný pár Lilly & Marshall a Robin, ktorá sa stále akosi nevie zaradiť. Koncom šiestej série ešte stále netušíme, kto matkou môže byť a fanúšikovia seriálu ho pozerajú sčasti kvôli Barneymu a sčasti preto, aby sa to raz konečne dozvedeli (humor a dej seriálu sa už viac nerozvíja). Nad Big Bang Theory ho vyniesli vtipné prestrihávačky do minulosti či paralelných scén, a samozrejme obľúbená postava – Barney. Suit up!

3. The Big Bang Theory – tesne šliape na päty HIMYM. Partička vedcov a ich naivná susedka Penny. Znevýhodňuje ho geekovská téma, kvôli ktorej môže byť seriál vo veľkej miere nezrozumiteľný.Účinkovaním vedľajších postáv sa ale TBBT poľudšťuje a mám dojem, že oproti HIMYM skôr naberá na kvalite. Obľúbená postava: Sheldon.

4. Glee – niektorí pokladajú Glee za tínedžerskú odrhovačku, akési Hello Kitty alebo Hannah Montana pre dospelejších jedincov :). Nesporne má však seriál o školskom speváckom krúžku omnoho viac fanúšikov ako neprajníkov, Ja mám stredoškolské prostredie rada, a hoci dej nie je príliš originálny, herecké a spevácke výkony ho vyšupli veľmi vysoko. Prečítajte si aj moju staršiu recenziu. Obľúbená postava: Sue Sylvester.

5. Drop Dead Diva – nedávno objavená blbôstka. Deb je mladá pipina s dobrým srdcom, o trochu inteligentnejšia, ako to reálne býva. Má však smolu, lebo hneď v prvom dieli nabúra do grepfruitového náklaďáku. Dostane sa do akéhosi „prednebia“, kde namiesto sv. Petra absolvuje krátky rozhovor s nebeským úradníkom Fredom. Nevie sa stotožniť s novým miestom pobytu a tak po stlačení klávesy RETURN sa vráti späť na zem – žiaľ v osobe o čosi škaredšej, ale dosť inteligentnej právničky Jane. Deb začína nový život, a musí si zvykať, že jej snúbenec je teraz jej kolega v práci, ktorý o ničom nemá potuchy… Okrem stredoškolského mám slabosť aj na právnické prostredie a reč súdnych siení. Tento seriál je námetom originálny, kvalitou neurazí, a tak mu patrí pekné piate miesto. Obľúbená postava: Fred.

6. Community – skupinka zakomplexovaných študentov na verejnej (rozumej podradnej) mestskej vysokej škole. Rozdielny vek, rozdielne povahy, rozdielne záujmy. Všetkých spája hodina španielčiny s divne úchylným lektorom. Seriál sa pomalšie rozbieha, väčší počet postáv sa potrebuje rozohrať. Je však medzi nimi silná chémia, a potom strelené zápletky, popkultúrne odkazy a paródia všetkého možného urobia svoje. Obľúbená postava: Abed (cool cool cool).

7. Chuck – takmer ideálna kombinácia komédie, romantiky a akcie. Mladému sympatickému chalanovi sa dostane do hlavy vládny supertajný projekt a krásna blondínka zo CIA. Zo zľakaného mládenca sa stáva špión a z krásnej blondínky jeho partnerka. Sekunduje mu alternatívny život v obchode s elektronikou Buymore a podivní kolegovia v práci na čele s duom Jeffster. Slabinou seriálu je niekedy dosť nanervylezúca šablónovitosť, kvôli výborne napísaným postavám mu ju ale prepáčime. Obľúbená postava: John Casey. Prečítajte si aj moju staršiu recenziu.

8. Dr. House – doktra Gregoryho Housea, nadpriemerne inteligentného, rovnako nadpriemerne drzého lekára, dlho závislého na liekoch od bolesti, ktorého heslom je „Everybody lies“ a neoficiálne aj „Ak by som mal byť na niekoho milý, tak by ma asi vystrelo“, predstavovať netreba. Dostal sa až na 8. priečku, pretože odborný podklad seriálu – liečenie medicínskych prípadov – mi pripadá nudný, ba až odporný. Výnimkou boli výnimočné diely okolo nehody a pobytu na psychiatrii. Plusom ale je, že si stále drží svoj štandard. Obľúbená postava: House.

9. One Tree Hill – ešte raz stredoškolský seriál. Začína sa sladko a nevinne, spolu s postavami (vysiela sa už 8. séria) rastie a dospieva. Moderná telenovela, no skvelá hudba, sympatické postavy, nenudný dej. Po odchode Lucasa a Peyton už len lepší priemer. Obľúbená postava: Lucas. Prečítajte si aj moju staršiu recenziu.

10. The IT Crowd – tomuto seriálu najviac škodí to, že posledné série nie sú také dobré ako začiatok. Ak by si udržal svoju kvalitu, určite by bol večerníčkom pre všetkých počítačových geekov a mohol by parodovať celý súčasný IT svet. Obľúbená postava: Jenny.

3 comments
  1. Misfits sú naozaj ja pre mna č.1 a neskončili len 2 seriou :) len v další sa vytrácajú staré postavy. A zaradil by som aj seriál Breaking Bad

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

You May Also Like
prečítať

Downton Abbey

Počas vianočnej seriálovej prestávky som sa konečne dostala k seriálu Downton Abbey, ktorý mi niekto odporučil na Facebooku…
prečítať
prečítať

Gilmore Girls

Ženy z rodu Gilmorovcov (oficiálny slovenský názov) je jedným z mojich najobľúbenejších seriálov, aj keď je úplne odlišný…
prečítať
prečítať

Chuck

Chuck je môj nový objav. Dostala som sa k nemu už ani neviem na čie odporúčanie na Twitteri.…
prečítať